Ziņas

07 Februārī

Likumdevēju aicina aktīvāk vērsties pret „vīrakiem”

„Mēs stāvam bezdibeņa malā, bet likumdevējs nedz rīkojas pats, nedz ļauj rīkoties pašvaldībai,” tā Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē, izskatot jautājumu par apreibinošo „vīraku” jeb t.s. legālo narkotiku tirdzniecības ierobežošanu, sacīja komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais. „Kā interesēs tad rīkojas valsts vara, ļaujot narkotiku tirgotājiem visu acu priekšā pārkāpt likumus, dzīt postā un nāvē tūkstošiem bērnu un pusaudžu, nedarot itin neko, lai glābtu situāciju?”

„Vīraku” sastāvu veido sausas sasmalcinātas lapas, kas apsmidzinātas ar sintētiskiem kanabinoīdiem – narkotiskām vielām, kas izmaina apziņas stāvokli, izraisa eiforiju, pastiprina jutekliskumu un deformē laika izjūtu. Vienlaikus šīs vielas izraisa agresiju, neadekvātu, psihopātisku uzvedību, halucinācijas un pašnāvības domas. Ilgstoša lietošana bieži noved pie šizofrēnijas un paranojas. Ņemot vērā, ka šo vielu izdalīšanās no organisma notiek vairāku dienu laikā, tās mēdz uzkrāties un draud ar pārdozēšanu. Savukārt tā, īpaši gadījumos, kad tiek lietots arī alkohols, mēdz novest līdz letālam iznākumam. Aizvadītajos divos gados – aptuveni tik ilgs ir esošais juridiskais process – Saeima ir iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā 27 šādas vielas, savukārt tirgū brīvā apritē ir parādījušies 90 jauni šo vielu atvasinājumi, kuru aizliegšanai nepieciešama analoģiska procedūra; tikai zināmajām narkotiskajām vielām ir iespējami vairāk nekā 20 000 atvasinājumu. Rīgā šādas vielas var iegādāties 18 vietās bez vecuma ierobežojuma par cenu no viena līdz trim latiem, atsevišķos gadījumos līdz 20 latiem. Latvijā sprādzienveidīgi izplatās legāla viela ar nosaukumu „karfentanīls”, kas ir 10 000 reižu stiprāka par morfīnu un kuras viens grams noder 1 000 devu izgatavošanai. Konstatēt tās atrašanos cilvēka organismā pat pēc letālas pārdozēšanas praktiski nav iespējams tās niecīgās koncentrācijas dēļ.

„Vakar mēs ar Pašvaldības policiju un Valsts policiju apmeklējām kādu tirgotavu. Tur tika rupji pārkāpti uzreiz vairāki likumi – Patērētāju tiesību aizsardzības likums, Darba aizsardzības likums, Būvniecības likums… Abas policijas savas kompetences ietvaros sastādīja protokolus, izņēma „vīrakus”, un kāds rezultāts? Pēc trim stundām veikals atkal strādā, it kā nekas nebūtu noticis!” sacīja D.Turlais. „Tante, kas, tirgodama burkānus, pārkāpj noteikumus, tiek nekavējoties apturēta, bet narkotiku tirgotāji var darboties praktiski nesodīti, jo piespriesto administratīvo sodu tie atpelna pāris stundu laikā. Kopš komitejas sēdes 2011. gada 14. septembrī, kad mēs sākām celt trauksmi un nosūtījām savus priekšlikumus vairākām valsts institūcijām, normatīvo aktu bāzē nekādu izmaiņu nav, vienīgi Veselības ministrija ir izrādījusi sapratni un pretimnākšanu. Situācija ir tāda pati, kā ar naktslokālu trokšņotājiem. Mūsu vienīgais līdzeklis ir, izmantojot dažādus blakusapstākļus, radīt šiem nāves tirgoņiem un naktsmiera traucētājiem iespējami neciešamus apstākļus vai arī pārliecināt telpu īpašniekus lauz ar viņiem nomas līgumus. Bet sistēmisks risinājums tas nav. Pašvaldībai ir jādod tiesības slēgt šīs bodītes ciet!”

Komiteja aicina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju pārskatīt likumdošanas normas, lai krasi saīsinātu laiku jaunatklāto apreibinošo vielu iekļaušanai aizliegto vielu sarakstā (piemērām, deleģējot šīs tiesības Ministru kabinetam) un noteikt, ka par aizliegtām uzskatāmas ne tikai tās apreibinošās vielas, kas iekļautas aizliegto vielu sarakstā, bet arī to ķīmiskie atvasinājumi. Saeimas komisija arī tiek aicināta izvērtēt iespēju papildināt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, tajā paredzot aizliegumu uz laiku nodarboties ar tirdzniecību vietā, kur tiek izņemtas vielas pārbaužu veikšanai, lai pārbaudītu, vai šīs vielas ir iekļautas aizliegto vielu sarakstā.

Komiteja aicina Veselības ministriju aktīvāk veikt pasākumus, lai padarītu efektīvāku sintētisko vai dabīgas izcelsmes vielu, kuru lietošana izraisa vai var izraisīt cilvēku apreibināšanu, aprites ierobežošanu; aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izskatīt jautājumu par deleģējumu pašvaldībām pašām organizēt tirdzniecību savā administratīvajā teritorijā, kas ļautu efektīvāk cīnīties pret „vīraku” izplatīšanu; aicina Patērētāju tiesību aizsardzības centru un Veselības inspekciju aktīvāk veikt šo tirdzniecības vietu pārbaudes, ciešāk sadarboties ar attiecīgām pašvaldības institūcijām, lai šo tirdzniecības vidi padarītu nelabvēlīgāku tirgotājiem.

Komiteja uzdod Rīgas Pašvaldības policijai un Rīgas pilsētas būvvaldes sadarbībā ar Valsts policiju pastiprināti kontrolēt Patērētāju tiesību aizsardzības likuma un Būvniecības likuma normu ievērošanu „vīraku” tirdzniecības vietās.

Riga.lv

Citas ziņas