Ziņas

17 Septembrī

Noslēgusies 1. Starptautiskā pašvaldību policiju konference Rīgā

Ar noslēguma diskusijām un vienošanos par regulāru darba tikšanos organizēšanu noslēdzās 1. Starptautiskā pašvaldību policiju konference „Pašvaldības policija – drošas pilsētas garants”, ko organizēja Rīgas Pašvaldības policija sadarbībā ar Rīgas domi.


“Konferenci rīkojām, lai salīdzinātu mūsu pieredzi gan ar “jaunajām” Eiropas Savienības valstīm – piemēram, Poliju un Čehiju, gan ar “vecajām” – Grieķiju un Franciju, kur municipālā policija ir ar ļoti lielu vēsturi”, sacīja Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais. “Konferences dalībnieki atzina, ka Rīgas Pašvaldības policija ir gana profesionāla un teicami organizēta, un tas nozīmē, ka mēs attīstāmies pareizā virzienā, taču mūsu policijai jābūt apveltītai ar daudz plašākām pilnvarām. Mums bija iespēja salīdzināt dažādu valstu tiesiskās normas, kas vērstas uz sabiedrības interešu aizstāvību – pret trokšņošanu, sadzīves skandāliem, smēķēšanu, nelegālā alkohola tirdzniecību, slēptajiem intīmpakalpojumiem, sīko huligānismu. Mēs konstatējām, ka mūsu likumdevējs ir apbrīnojami iecietīgs pret šīm negatīvajām parādībām, un Rīgas Pašvaldības policijai cīņā ar tām  faktiski ir sasaistītas rokas. Šāda konference Eiropā notika pirmo reizi un noslēdzās ar secinājumu, ka tādām konferencēm jānotiek ik gadus, un tajā būtu jāpiedalās arī deputātiem, kas ir atbildīgi par sabiedrisko kārtību. Arī likumdevējiem nenāktu par ļaunu nolaisties uz zemes un iepazīties ar reālajām pilsētu iedzīvotāju problēmām.”

Konferencē piedalījās 14 pilsētu pašvaldību policiju vadītāji un pārstāvji gan no valsts institūcijām, gan sabiedriskajām organizācijām. Dalībnieku vidū bija arī konferencē pārstāvēto valstu diplomātisko misiju un ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Beļģijas, Īrijas un Izraēlas vēstniecību darbinieki. Trīs dienu laikā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar dažādu pilsētu vietējo policiju darbu, policijas iestāžu struktūru, piešķirtajām tiesībām un kompetenci savas pašvaldības robežās. Tika pārrunātas mūsdienu tehnoloģiju izmantošanas iespējas un ieguvumi sabiedriskās kārtības uzraudzībā, ko sniedz inovatīvu risinājumu ieviešana policijas darbā. Konferences gaitā tika runāts par problēmām, ar kurām ikdienā nākas sastapties policijas darbiniekiem savā pilsētā, kā arī, daloties pieredzē, pārrunāti ieteikumi un priekšlikumi sabiedriskās kārtības uzlabošanai.

Nicas (Francija) pašvaldības policijas pārstāvis norādīja uz ieguvumu drošībai, pilsētā ieviešot pārvietojamas „inteliģentās” video kameras, izvietojot tās pasākumu norises vietās vai vietās, kur aktualizējas nepieciešamība pēc policijas uzraudzības, līdz ar to būtiski samazinās policijas reaģēšanas laiks uz notikumu. Nicā, kur izvietotas 700 videonovērošanas kameras, noziegumu skaits pēc videonovērošanas sistēmas optimizēšanas samazinājies par 11%. Savukārt par Latvijā iegūto ideju, ko „aizvest” līdzi, franču kolēģi uzskata Rīgas Pašvaldības policijas Tūrisma policiju, kas varētu būt pārņemama pieredze Nicai, kuru gadā apmeklē ap divi miljoni tūristu. Saistošs Nicas policijai šķita arī Daugavpils pašvaldības risinājums atskurbtuves uzturēšanā, kas piesaistīta medicīnas iestādei. Par apstāšanās stāvēšanas pārkāpumiem runājot, franču soda politika ir vērsta uz to, lai pārkāpējs būtu ieinteresēts pēc iespējas ātrāk nomaksāt sodu. Soda nomaksas kavējuma gadījumā soda naudas apmērs pieaug no 80 eiro uz 400 eiro, savukārt, nomaksājot to nekavējoties, sarūk no 80 eiro uz 40.

Kolēģiem no Prāgas (Čehija) saistoša ir ūdenslīdēju-glābēju pieredzes apmaiņa un apmācības programmas izveide, ko Prāgas Pašvaldības policija cer realizēt tuvākajā laikā, organizējot Prāgas ūdenslīdēju un Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku pieredzes apmaiņas braucienu.

Jautāts par aktuālākajām problēmām Gdaņskā, Gdaņskas (Polija) pašvaldību policijas vadītājs minēja nelegālu ielu tirdzniecību, kas pēdējo gadu laikā ir raksturīga pilsētā un prasa risinājumu, ko Polijas kolēģi saskata likumdošanas izmaiņās.

Kā pastāstīja Atēnu Pašvaldības policijas pārstāve, Atēnās noteikumos iestrādāta norma, ka izklaides vietu, kurās skan skaļa mūzika, logiem un durvīm ir jābūt ciet. Ja tā nenotiek, ja tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības un policija konstatē pārkāpumu divas reizes, izklaides vieta līdz turpmākajam tiesas lēmumam tiek slēgta nekavējoties.

Par galveno savā darbā pašvaldības policijas pārstāvji visi kā viens atzina – tā ir sabiedriskā kārtība pilsētas iedzīvotāju mieram.

Riga.lv


Citas ziņas